De kosten en opbrengst van zonnepanelen

Wanneer je over de aankoop van zonnepanelen nadenkt, doe je dit niet alleen omdat ze duurzaam zijn en je er groene energie mee opwekt. Meestal is het ook belangrijk dat je je energierekening er mee omlaag brengt. Daarom geven we een kijkje in de kosten én de opbrengsten van een zonnepanelen-systeem.

Wat kost een zonne-energie systeem?

Omdat ieder dak en iedere portemonnee verschillend is, is het lastig te zeggendat een systeem met zonnepanelen altijd dezelfde aanschafprijs heeft. Hoe groter het systeem, hoe hoger de prijs. Daarnaast zijn er kosten die relatief minder belangrijk worden, zoals een installateur die er voor zorgt dat het allemaal goed werkt.

Voor een gemiddeld systeem van 12 panelen, inclusief omvormer, montagemateriaal, installateur én BTW, moet je rekenen op ongeveer € 5.000. Dit kan oplopen met all-black panelen, uitgebreide garanties, of een monitoring systeem.

Wat leveren zonnepanelen financieel op?

Er zijn verschillende manieren om het financiële rendement van een zonnepanelen-systeem aan te tonen. Dit kan door de terugverdientijd te berekenen (in jaren, ligt meestal tussen de zes en negen jaar), het rendement op je geïnvesteerde vermogen (in %, tussen de 7 en 12 procent), of door simpelweg te kijken hoeveel euro het je jaarlijks scheelt (al snel vele honderden euro's per jaar).Natuurlijk staat aan de basis van elke berekening de grootte van je systeem en de kosten die je gemaakt hebt om de zonnepanelen taan te schaffen en installeren.

Berekening van opbrengst zonnepanelen-systeem

Je kunt zonnepanelen niet zo maar op je dak aanbrengen en verwachten dat je energierekening op nul komt te staan. De zonnepanelen moeten op een goede manier geplaatst worden zodat ze tientallen jaren precies dat doen waar ze goed in zijn: elektriciteit opwekken!

Zonnepanelen moeten op een dakdeel geplaatst worden waar zo veel mogelijk zon op schijnt, dat wil zeggen liefst op het zuiden of zuidoosten. Plaatsing op het oosten of westen kan ook, op het noorden niet. Op een plat dak kun je eenvoudig draaien en schuiven totdat ze goed liggen.

De opbrengst wordt verder beïnvloedt door de efficiency van de omvormer (inverter), en beschaduwing van de zonnepanelen door een dakkapel, schoorsteen of bomen.