Tesla, de fabrikant van elektrisch aangedreven luxeauto’s, heeft plannen openbaar gemaakt waaruit blijkt dat een megafabriek voor lithium-ion accu’s op poten wordt gezet. Dit moet de prijs van dergelijke accu’s drastisch gaan verlagen. De fabrikant heeft ambitieuze doelen gesteld.

In het jaar 2020 moet de Gigafactory van Tesla meer li-ion accu’s gaan produceren dan nu wereldwijd in alle bestaande fabrieken worden gemaakt. Voor de fabriek is een budget van 1,8 miljard dollar beschikbaar. Binnen drie jaar wil Tesla elektrische auto’s voor een breed publiek kunnen bouwen. Het doel is om de kostprijs per kWh van de accu’s met dertig procent terug te brengen, zegt Tesla.

Waar de Gigafactory komt te staan is nog niet bekend gemaakt. Dat kan in Arizona, New Mexico, Nevada of Texas zijn. De fabriek moet een zogenaamde ‘groene faciliteit’ worden waarbij gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen en recycling. De bouw moet dit jaar nog van start gaan. In 2016 wordt dan de eerste apparatuur geplaatst. De geplande productie start dan in 2017.

Bron: Tijd.be

WestlandSolar.nl volgt de ontwikkelingen m.b.t. opslag van energie op de voet. In de toekomst zullen nieuwe technologieen en massaproductie zorgen voor betaalbare accu's die de ontwikkeling van autonome zonnestroom systemen zullen versnellen.