Oost-west opstelling
Oost-west opstelling van zonnepanelen
Als u een plat dak heeft en er aan denkt om zonnepanelen aan te schaffen, overweegt u dan ook eens een symmetrische (oost/west) opstelling van de panelen. De meeste mensen denken dat zonnepanelen op het zuiden gericht moeten worden, maar dat is niet altijd nodig of beter.
Als er gekeken wordt naar opbrengst per vierkante meter zonnepaneel, dan is plaatsing op het zuiden inderdaad het beste. Vol op het zuiden en een helling van ongeveer 36 graden is ideaal. Door de daling van de prijzen van zonnepanelen kan het voor een plat dak echter ook anders bekeken worden.
Prijzen van zonnepanelen in het verleden
In het verleden waren de prijzen van zonnepanelen erg hoog. Hierdoor wilde je zoveel mogelijk energie per wattpiek opwekken. Het zonnepaneel kostte op het totaal bedrag van de installatie meer dan 75%. Elk zonnepaneel extra zou dus een aanzienlijke invloed hebben op de totaalprijs van het zonnestroomsysteem. Als dat extra zonnepaneel zo geplaatst moet worden dat het minder rendement oplevert, dan was het verstandiger deze weg te laten.
Opbrengst per zonnepanelen vs opbrengst per vierkante meter dak
Naast het kijken naar opbrengst per zonnepaneel, maar een andere insteek is kijken naar de maximale opbrengst per vierkante meter dak.
Dat een symmetrisch oost-west systeem voordeliger of logischer kan zijn, blijkt uit een berekening. Bij een jaarlijks verbruik heeft van 3500 kWh en een plat dak van 6 bij 9 meter (8m oost west) dan kan u normaal gesproken 8 zonnepanelen plaatsen, er vanuit gaande dat de zonnepanelen op het zuiden geplaatst worden en er rekening gehouden wordt met de schaduwwerking van de panelen. De kosten zullen rond de 4000 euro bedragen en de besparingen per jaar zullen ongeveer 400 euro zijn. De terugverdientijd is daarmee circa 10 jaar.
Bij een symmetrische oost-west opstelling is het mogelijk 16 zonnepanelen te plaatsen. Omdat de zonnepanelen niet ideaal opgesteld zijn (dus niet op het zuiden gericht) is de gemiddelde opbrengst per zonnepaneel wat lager. De totaal opbrengst zal echter veel hoger zijn. Een dergelijk installatie kost ongeveer 6500 euro en bespaart per jaar ongeveer 750 euro. Hiermee is het in ongeveer 8,5 jaar terugverdiend. En niet onbelangrijk: het levert voldoende energie op om het hele elektraverbruik te compenseren. Dat betekent dus 20 tot 30 jaar zorgeloze energie!
Lage hoek van de opstelling
Zonnepanelen in een symmetrisch oost-west systeem worden onder een lagere hoek geplaatst dan zonnepanelen in een Zuid opstelling, namelijk onder een hoek van 10 graden. Met een dergelijke hoek is de richting waarin de zonnepanelen geplaatst worden niet meer zo van belang als bij een hoek van 36 graden. Richting oost of west levert met een dergelijke hoek ongeveer 90% van het maximale rendement op.
Zelfs als de panelen op het noorden gericht worden zal het rendement nog ongeveer 80 procent zijn in vergelijk met een zuid-opstelling. Dit komt omdat de zonnepanelen ook veel energie opvangen als het bewolkt is. Directe instraling is dus niet per definitie noodzakelijk. En als het zomer is komt de zon op in het noord-oosten en gaat onder in het noord-westen.
Het maakt dus niet heel veel uit in welke richting de zonnepanelen geplaatst worden, zolang de hellingshoek laag is. Bij een noord-zuid opstelling werken de zonnepanelen die in zuidelijke richting geplaatst zijn 100% en die in noordelijke richting geplaatst zijn 80%. Gemiddeld 90%. Bij een oost-west gerichte opstelling renderen de zonnepanelen op het westen en oosten beiden voor 90% (ten opzichte van zuidelijk gerichte panelen). Gemiddeld dus 90%.
Een opstelling in oost-west richting heeft echter de voorkeur omdat de energieverdeling over de dag beter is. Het gevolg daarvan is dat er een kleinere omvormer gekozen kan worden, omdat nooit alle zonnepanelen voor 100% tegelijkertijd werken. En de verdeling van de energie-opbrengst is gelijkmatiger.
Er is nog een bijkomend voordeel van een oost-west opstelling: door de lage hoek en de symmetrische opstelling heeft de wind veel minder invloed op de zonnepanelen. Daarnaast is het eigen gewicht van het systeem per vierkante meter hoger, doordat er meer panelen zijn. Er hoeft dus geen of veel minder ballast gebruikt te worden in een dergelijke opstelling. Hierdoor is een oost-west opstelling ook zeer geschikt voor een wat minder stevig dak.
In theorie zouden de panelen in een nog lagere hoek geplaatst kunnen worden dan 10 graden. In de praktijk zullen de panelen dan echter vies worden, doordat de regen de zonnepanelen niet meer schoonspoelt. Bij 10 graden zullen de panelen grotendeels schoonregenen. Het is echter wel aan te raden de panelen af en toe te controleren en soms (eenmaal per jaar) zelf schoon te maken.
Voordelen en nadelen van een oost-west opstelling
Een symmetrisch oost-west systeem op een plat dak heeft dus vele voordelen ten opzichte van een zuidelijke opstelling:
- het haalt de hoogste energie opbrengt per vierkante meter dak
- het heeft een lage opstelling waardoor de panelen minder opvallen en vanaf de straat nauwelijks zichtbaar zijn
- het kan geschikt(er) zijn voor een wat zwakker dak
Het heeft ook een nadeel:
- de zonnepanelen kunnen sneller vies kunnen worden
Indien u vragen heeft over een oost-west opstelling, neemt u dan contact met ons op. Onze eigen oost-west systemen vindt u onder het kopje montagemateriaal in het bovenstaande menu.
Bron: zonneenergie.eu